Sacharidy versus tuky, co je horší?

Sacharidy versus tuky, co je horší?
15.12.2014 14:50 Sacharidy, Tuky

Trochu málo o sacharidech

Sacharidy tvoří v našem jídelníčku největší podíl a jsou pro nás přímým zdrojem energie. Přednost by se měla dávat zejména polysacharidům a naopak jednoduché cukry by se měly co nejvíce omezovat. Sacharidy by měly hradit cca 50 % z celkového energetického příjmu. Více o sacharidech se můžete dozvědět zde  

Při hubnutí se nedoporučuje sacharidy výrazně omezovat, protože sacharidy zabraňují vzniku energetické úspornosti s následným jo-jo efektem po skončení diety.

Trochu málo o tucích

Tuky plní v organismu mnoho důležitých funkcí, proto je jejich příjem nezbytný a nemohou se ze stravy zcela vyloučit. Mají však vysokou energetickou hodnotu, proto se jejich příjem musí hlídat. Příjem tuků by neměl být více jak 35 % z celkového energetického příjmu. Nadměrný příjmem nevhodných tuků s převahou nasycených MK je spojen s rizikem vzniku nadváhy a obezity, s nemocemi srdce a cév, nebo rozvojem některých typů nádorů. Proto je nutné hlídat nejen množství, ale také kvalitu tuků a zastoupení jednotlivých MK. Více o tucích se můžete dozvědět zde

Tuky versus sacharidy

V tisku se šíří informace porovnávající účinky sacharidů a jejich podskupin na rizikové faktory srdečně cévních chorob. Nejde však o novinky. Stejně jako pro tuky vydala v roce 2003 Světová zdravotnická organizace WHO výživové doporučené dávky pro sacharidy i pro přidaný cukr. Limit pro přidaný cukr je 10 % z celkového příjmu energie, odpovídající při příjmu 8000 kJ přibližně 50 g cukru (8 čajových lžiček) pro středně fyzicky aktivní dospělou osobu. Počítají se sem všechny jednoduché cukry, které se užívají při výrobě potravin nebo v domácnosti při přípravě pokrmů či při slazení nápojů.

Přidaný cukr stejně jako nasycené mastné kyseliny patří mezi rizikové živiny. Není proto potřeba diskutovat, co škodí více a co méně. Obě skupiny mají definovanou tolerovanou hodnotu příjmu, kterou je potřeba dodržovat. U obou skupin je tato tolerovaná hodnota stále překračována. Naopak žádoucí živiny jako např. omega 3 polynenasycené MK a vláknina jsou konzumovány v nedostatku.

Veškerá současná doporučení týkající se skladby stravy radí nahrazovat nasycené MK za nenasycené MK a podobně i přidaný (jednoduchý) cukr nahrazovat komplexními sacharidy (složenými) s vyšším podílem vlákniny.

Proto je nutné sledovat údaje o nutričním složení výrobků. Výrobce je povinen informovat spotřebitele. Nepodceňujte proto tyto informace.