Otázka rozložení jídel během dne je při hubnutí samozřejmě zásadní a v naší praxi ji slyšíme velmi často. V souvislosti s trendem intermittent fasting její frekvence v poslední době narostla. Zahýbal trend IF výživovými doporučeními?
Letos se již po osmé koná v Česku osvětová kampaň „Suchej únor“, která má upozornit na rizika nadužívání alkoholu. Jedním z nich je i vysoká energetická hodnota alkoholických nápojů.
Vánoční svátky jsou spojovány s nadměrnou konzumací všech možných dobrot. Jsme obklopeni jídlem a pitím ze všech stran, počínaje Mikulášem a Silvestrem konče. Jak tomuto tzv. toxickému prostředí čelit?
Také si přes léto tak rádi pochutnáte na zmrzlině? Avšak velmi brzy po příjemném osvěžení následují výčitky a myšlenky, že byste při hubnutí zmrzlinu jíst vůbec neměli? Možná se trápíte úplně zbytečně!
Vláknina je jednou ze složek našeho jídelníčku, která pozitivně působí na náš zdravotní stav. Podporuje správné fungování zažívacího traktu a má také vliv na řadu metabolických procesů v organismu.
Problémem je, že sladkosti milujeme a zároveň si je při hubnutí odpíráme. Tím se dostáváme do stresu, který zajídáme sladkým, a tak to jde stále dokola.
Dnešní doba nabádá k omezování klasického bílého cukru. V dobré víře pak místo něj používáme jeho různé alternativy, které údajně mají být zdraví prospěšnější. Často je to ale krok „z louže pod okap“.
Sacharidy tvoří v našem jídelníčku většinou největší podíl a jsou pro nás přímým zdrojem energie. Jejich působení v organismu se však liší na základě jejich struktury.
V potravě přijímáme sacharidy ve formě monosacharidů, disacharidů a polysacharidů.