Potraviny a letní horka - na co si dát pozor?

Potraviny a letní horka - na co si dát pozor?
30.07.2019 13:32 Tuky, Obezita, Začínáme hubnout

V letních horkých dnech se nám nechce příliš vařit, trávíme více času mimo domov, a tak často skončíme u celodenního uzobávání, kdy si kupujeme potraviny, kde se dá. Bohužel nabídka stánků na koupalištích, festivalech a dalších letních atrakcích se z velké části zasekla na nabídce "langoš, hranolky a klobása". Začínají se však objevovat výjimky, proto můžeme jedině doufat, že jednoho dne nebudou smažená jídla na meníčcích no. 1. 

Asi tušíte, že smažené a velmi tučné pokrmy nejsou (nejenom) při hubnutí doporučeníhodné. Tento typ jídel je rizikem hlavně z dlouhodobého hlediska. V důsledku nadbytečného energetického příjmu se podílejí na vzniku obezity a dalších civilizačních onemocnění, ke kterým mohou přispět také nevhodné tuky a škodlivé látky vznikající při nevhodném smažení.

V letních horkých dnech na nás však číhají i akutní rizika v podobě nákaz z potravin. Teplé počasí je ideální pro množení bakterií, které nám pak způsobí značné nepříjemnosti a dokážou zkazit i několik dní dovolené. Citliví jsou zejména senioři, děti, těhotné ženy nebo lidé s oslabenou imunitou či nějakým onemocněním. Co jednomu člověku nezpůsobí žádné problémy, může druhého značně potrápit.

Značnou roli hraje i náš střevní mikrobiom, proto si ho v průběhu roku hýčkejme správnou stravou bohatou na vlákninu a prospěšné bakterie a budeme tak lépe čelit možným rizikům. Před cestováním do exotických zemí je vhodné zařadit i probiotika.  

Jaké potraviny ve vedrech raději NEbrat?

V prvé řadě nenavštěvujte podezřele vypadající stánky, bufety a jídelny, všímejte si čistoty, a to jak prostředí, tak i obsluhujících. Vyhněte se raději koupi potravin, které už na pohled nevypadají čerstvě.

Mezi rizikové potraviny a pokrmy patří samozřejmě klasické majonézové saláty, chlebíčky, bagety, zákusky, ale i spousta dalších pokrmů. Teplo zkrátka neprospívá téměř žádným potravinám... Například ani pečivu, které může být již po pár dnech plné produktů plísní (aflatoxinů), přestože pouhým okem sami nic nepoznáte. Na vícedenní výlety si můžete vzít raději trvanlivější knäckebrot. V případě aflatoxinů se ale opět jedná o dlouhodobé účinky a v daný okamžik pravděpodobně nic nepoznáte. 

Obáváným strašákem je salmonelóza, která se často dává do souvislosti se zmrzlinou. Riziko salmonelózy v případě zmrzlin už ale není takové, jak tomu bývalo dříve. Hrozilo především z důvodu přítomnosti čerstvých vajec, ty už v dnešní době ve zmrzlinách většinou nenajdete. Valná většina točených a kopečkových zmrzlin se vyrábí z průmyslových polotovarů. Ne že by to byl krok k lepšímu, ale alespoň že z hlediska salmonelózy jsme si polepšili... V případě zmrzlin vlastní výroby, které se v posledních letech poměrně rozšiřují, se používají vejce pasterovaná a riziko by zde také nemělo hrozit. Problémem zejména u točených zmrzlin ale může být přítomnost jiných bakterií, které se mohou do zmrzliny dostat především z důvodu nesprávné hygieny a znečištění přístrojů na výrobu zmrzliny. Opět tedy sledujte, v jaké "kondici" stánek se zmrzlinou je a jaká osoba vám zmrzlinu prodává.

Díky častým kontrolám je situace ve veřejném stravování a obchodech ve většině případů v pořádku, i když čas od času se nějaká ta nepříjemná aféra objeví. Velmi často si ale problém způsobíme až sami nevhodným skladováním, kdy zakoupenou potravinu nebo pokrm necháme v teple. Naplánujte si nákup potravin tak, abyste z něj jeli nejkratší cestou domů, pro nejvíce náchylné potraviny (čerstvé maso apod.) si pořiďte chladící tašku. Tu využijete také, pokud vyrážíte někam na výlet a máte s sebou připravenou svačinu. 

Dalším častým rizikem je grilování. Šťavnatý krvavý steak sice má něco do sebe, ale nedostatečná tepelná úprava představuje vždy určité riziko. Nejvyšší riziko je u masa drůbežího, to by mělo být opravdu důkladně propečené. Často dochází i k tzv. křížové kontaminaci, kdy se dostane do kontaktu syrové maso s hotovými pokrmy. Dbejte tedy i na zahradních party na základní hygienická pravidla.

Pokud jste na dovolených typu all inclusive, mějte na paměti, že příjemný požitek z jídla a  jeho pestrost jsou důležitější než samotné množství. To, že se občas na dovolené necítíte dobře, je často důsledek nejen cizího prostředí a cizích bakterií, ale i přeplněného žaludku, který protestuje proti tomu, že jste ho nacpali naráz různorodými potravinami ve snaze sníst toho co nejvíce.

A jak je to s pitím? V horkých letních dnech je nutné dbát na správný pitný režim, ideální tekutinou je voda, ale samozřejmě nepijte kde co a pokud si kvalitou vody nejste jisti, raději sáhněte po vodě balené.

Užívejte horkých letních dnů s rozumem a nastřádejte si teplo do podzimních plískanic.


Mějte jídelníček pod kontrolou i v létě

Náš chytrý program na zapisování jídelníčku Sebekoučink vám pomůže mít jídelníček pod kontrolou i v létě.

Kromě celodenního energetického příjmu za vás ohlídá i denní příjem vlákniny, makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a nasycených mastných kyselin) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.

VYZKOUŠEJTE HO NA 3 DNY ZDARMA. 

Sebekoučink můžete používat i jako mobilní aplikaci. Před spuštěním aplikace je nutné se registrovat na stránkách STOBklubu