Jídelníček po bariatrické operaci: hlavní zásady a užitečné tipy

Jídelníček po bariatrické operaci: hlavní zásady a užitečné tipy
04.09.2019 16:00

Stravování po operaci, při které dochází ke zmenšení žaludku nebo jinému zákroku v rámci bariatrické chirurgie, vypadá jinak než jídelníček před operací. A měl by se změnit ideálně natrvalo, aby byl efekt operace co nejlepší a nejtrvalejší.

Zásady bariatrického jídelníčku se dají rozdělit do dvou skupin – krátkodobé a dlouhodobé. Ty krátkodobé se týkají několika prvních týdnů po operaci, kdy se žaludek a případně také tenké střevo hojí po zákroku. Dlouhodobé jsou v podstatě novým životním stylem, na který byste ve stravování měli přejít a přijmout ho za automatický a celoživotní přístup k jídlu.

Tekutá strava – šetřící režim, ale už s bílkovinami

V prvních 14 dnech po operaci budete moci pouze pít. Tekutá strava znamená nejen čaj, vodu a vývary, ale také tekuté mléčné výrobky, nejlépe v zakysané variantě. Ta je prospěšná pro celý organismus, nejen pro trávení, ale obsahuje i důležité živiny. Musí se ale jednat skutečně o velmi řídké výrobky bez kousků ovoce nebo dalších přísad. V jedné porci byste měli vypít maximálně 150 ml. Už v této fázi je potřeba myslet na dostatečný přísun bílkovin – využívat můžete například i speciální práškové doplňky nebo Nutridrinky.

Nebojte se kaší, mohou být pestré i chutné

Po dvou týdnech si můžete jídelníček začít obohacovat o kašovitá jídla. Pyré z brambor, ovoce nebo zeleniny se dá upravit do příjemné kašovité konzistence například pomocí vývaru, který zároveň obsahuje vitamíny a minerální látky. Při přípravě jídla ale nesmíte zapomínat ani na bílkoviny a sacharidy. V praxi to znamená do měkka uvařené a rozmixované maso nebo právě brambory a řídké obilné kaše.

Bariatrický talíř

Přibližně měsíc po operaci se dostáváte k „běžné“ stravě. Co se tím ale po bariatrické operaci myslí? Kromě zařazování tužších potravin a pestřejšího výběru surovin to znamená pečlivé sledování, co všechno váš jídelníček obsahuje. Ve stravě musí být hojně zastoupené bílkoviny – ty by měly tvořit polovinu každého hlavního jídla. Zbytek talíře se pak rozdělí mezi sacharidy a zeleninu. Přirozenou součástí jídelníčku jsou také tuky, ovšem v přiměřeném množství a vhodné formě.

Co si zapamatovat?

  • Délku trvání jednotlivých fází i přesné složení stravy byste měli konzultovat s nutričním terapeutem nebo s lékařem, protože zotavování po operaci i snášenlivost konkrétních potravin se může u jednotlivých pacientů lišit.
  • Pokud vám nějaká potravina nedělá dobře (může se to týkat například rýže nebo potravin se slupkami a zrníčky), s jejím zařazením do jídelníčku vyčkejte, nebo se poraďte s lékařem.
  • Nezapomínejte na pravidelný pitný režim – pít byste ale měli alespoň 15 minut před jídlem nebo po něm.
  • Čím více se budete pohybovat a sportovat, tím více bílkovin budete potřebovat.
  • Racionální stravu byste měli dodržovat doživotně.