MUDr. Martin Fuchs
- 25 let na dětském odd FN Bulovka, z toho 15 let jako primář
- po 2 atestacích z pediatrie v r. 1996 třetí atestace - z alergologie a klinické imunologie
- nyní desátým rokem v Immunoflow s.r.o (alergologicko-imunologické zařízení)
- editor 2 knih (učebnic), nyní se píše třetí (pro pacienty)
O čem bude na konferenci hovořit
Testování potravinových intolerancí?
Laboratorní testování potravinových alergií (PA), tedy specifické imunologické odpovědi na potravinové alergeny, je z pohledu nabídky specifických IgE protilátek velmi bohaté a pro nezasvěceného i těžko interpretovatelné. Indikace by měla být proto jen a jen v rukou zkušeného alergologa.
Naproti tomu do laboratorního testování potravinových intolerancí (PI), byť je objektivně mnohem chudší, hovoří mnoho odborností, ale bohužel i komerčních aktivit. Laboratorní testování PI (vyjma celiakie) prakticky neexistuje, přesto se na tomto poli registruje čilý pohyb. Jde zejména o nabídku specifických IgG protilátek (zásadně neplést se zmíněnými IgE) proti běžným potravinám. Z imunologického hlediska nemá toto vyšetření relevantní opodstatnění, IgG odpověď imunity je odpověď přirozená, očekávaná a s alergií, ale ani s intolerancí nemá nic společného.
Pro definici intolerance platí, že chybí specifická imunologická odpověď, z toho plyne, že ji nemůžeme hledat ani ve specifických IgG protilátkách. IgG protilátky jsou jednak ukazatelem pravidelné konzumace konkrétní potraviny a jednak jejich navýšení může vypovídat o poruše střevní bariéry. Nejčastějším důvodem je střevní dysbióza - porušená mikrobiota se dnes nachází až u 30-50 % populace.
Jako alergolog a klinický imunolog musím kategoricky varovat před vyšetřováním specifických IgG protilátek, které následně vedou k neuváženým a bohužel i dlouhodobým dietním eliminacím.