Pokud se snažíte zhubnout nebo jen zkrátka chcete žít zdravě, možná si myslíte, že mlsání je to první, čeho byste se měli vzdát. Pokud je řeč o klasických koblihách, sušenkách nebo croissantech, máte pravdu, ty by se v jídelníčcích měly objevovat opravdu minimálně, ideálně vůbec. Mlsat se dá ale i zdravě! A my vám v tomto článku ukážeme, jak na to.

Je třeba ale také připomenout, že jednou z hlavních zásad naší metodiky zdravého hubnutí je – žádné zákazy a vyřazování oblíbených jídel! Z našich zkušeností víme, že právě zbytečně přísná omezení vedou tak akorát k neplánovaným vybočením z režimu, výčitkám svědomí a koloběhu přejídání a „dietování“. Proto pokud nějakou třeba i nutričně méně vhodnou potravinu milujete, radši si ji občas v rozumném množství (a především bez výčitek!) dopřejte, věřte, že je to určitě lepší řešení než striktní zákazy.

Jak na zdravé mlsání?

Klasické sladkosti jsou většinou zdrojem velkého množství kalorií, spousty jednoduchých sacharidů, tedy cukrů, i nevhodných tuků. To jsou rizikové živiny, které bychom měli držet ve svých jídelníčcích na uzdě. Podle této logiky si pak mnohdy veškeré mlsání raději zcela zakážeme.

Nicméně tato zažitá představa, tedy že sladkost = spousta cukru + nevhodný tuk, nemusí tak úplně platit. Velmi záleží na tom, jakou sladkost a v jakém množství si dopřejeme.


Myslíte to se zdravým mlsáním vážně? Pak určitě nahlédněte do nového eBooku Mlsej zdravě se STOBem.

Najdete v něm pečlivě propočítané sladké i slané recepty, které se vejdou i do redukčního jídelníčku. Nechybí ani vzdělávací výživová okýnka, ve kterých vám v jednoduchých bodech předáme, jak mlsat opravdu zdravěji. 


Není čokoláda jako čokoláda

Například v jednom větším 10gramovém čtverečku 90% čokolády přijmete jen pouhý 1 gram cukru, tělu navíc dodáte významné antioxidanty, vlákninu a další pozitivní látky. Naproti tomu u mléčné čokolády je obsaženo ve stejném množství více než 5 g cukru a v jedné tabulce je to tedy přes 50 g cukru.

Podobně i u sušenek, tyčinek a dalších sladkostí je většinou možné vybrat nutričně příznivější variantu. Sledujte údaje na obalu, porovnávejte jednotlivé výrobky mezi sebou a vybírejte ty s lepším složením. A jaké výrobky vybrat?

  • co nejméně cukru
  • co nejméně soli (možná vás překvapí, že i ve sladkých potravinách najdete leckdy poměrně dost soli)
  • co nejméně nasycených mastných kyselin
  • čím více bílkovin, tím lépe (takové výrobky vás více zasytí)
  • co nejvyšší obsah vlákniny (pokud je uveden)
  • co nejjednodušší složení
  • co nejmenší balení (velikost balení většinou předurčuje, kolik toho nakonec sníte).

Myslete na to, že když už mlsáte, tak mlsejte kvalitně. Neplňte se zbytečně prázdnou energií a hlídejte si v celodenním jídelníčku zastoupení rizikových živin.

Mlsejte po domácku

Úplně nejlépe uděláte, když si zdravé mlsání vyrobíte doma. Připravíte si ho podle své chuti, a navíc budete přesně vědět, co obsahuje.

Při přípravě se vždy zamyslete nad kvalitou a množstvím použitých surovin. Pomocí pár jednoduchých změn může být třeba i čokoládový dort ve vašem podání dezertem, který je nejenom nutričně vyvážený a obsahuje prospěšné živiny, ale na kterém si i pochutnáte.

Při domácí přípravě se snažte především snížit množství cukru, zařazovat kvalitní bílkoviny a vhodné tuky, nezapomínat na kvalitní zdroje vlákniny a ideálně vždy doplnit ovoce nebo zeleninu (ano i ze zeleniny je možné připravit plno dobrot, a to i sladkých). Na praktické rady, jak zdravěji péct (nejen vánoční cukroví) se můžete těšit již velmi brzy v jedné z našich Výzev!

 

Klasický dort (100 g)= 1750 kJ, B 5 g, T 26 g, S 40 g                     Čokoládovo cizrnový dort (100 g)= 730 kJ, B 9 g, T 6 g, S 21 g

Recept na čokoládový dort z cizrny (a mnoho dalších receptů a praktických rad) najdete ve zmíněném novém e-booku Mlsej zdravě se STOBem, který najdete na našem e-shopu.

Jídlo je nezbytnou součástí našeho života a měli bychom se z něho radovat, nikoli se jím trápit. A proto i mlsání do našeho života rozhodně patří, jděte na to ale zdravě a s rozumem.