Mgr. Bc. Martina Karbanová
Vystudovala obor Nutriční terapeut na 1. LF Karlovy univerzity, magisterský titul získala v navazujícím magisterském studiu v oboru Nutriční specialista v Brně. Pracuje jako nutriční terapeutka na 3. interní klinice a na Klinice dětského a dorostového lékařství VFN v Praze. V rámci širokého spektra léčebné nutriční terapie dětí a dospělých se zaměřuje mimo jiné na výživu obézních pacientů, pacientů s cukrovkou 1. a 2. typu, neprospívajících pacientů či pacientů s poruchami příjmu potravy. Pravidelně přednáší na lékařských i nelékařských kongresech v ČR i zahraničí, věnuje se publikační činnosti a výuce studentů. Věnuje se rovněž vlastnímu kontinuálnímu vzdělávání prostřednictvím doktorského studia, kurzů a výcviků na poli medicíny, nutriční terapie, ale i v oblasti psychologie.
O čem bude na konferenci hovořit
Strava pacienta s diabetem je opředena celou řadou mýtů a mnohdy je velice obtížné, obzvláště pro laika, se v doporučeních zorientovat. Víme, že striktní omezování, či dokonce zákazy konkrétních skupin potravin, např. celé skupiny sacharidů při přísnějších verzích low carb, nevedou z dlouhodobého hlediska k dobré compliance diabetika. Stejně tak opakování obecných zásad racionální stravy se jeví jako spíše nepřínosné. Ideálním cílem terapeutických snah směřovaných k pacientovi je naopak práce na postupné, ale trvalé změně stravovacích návyků se zaměřením na postupné omezení vysoce zpracovaných a potravin s vysokou energetickou denzitou.
Součástí sdělení budou často kladené otázky:
Kolikrát denně by diabetik měl jíst?
K čemu může vést dobře míněné doporučení „jezte pravidelně a neopomínejte druhou večeři?
Jsou současná nutriční doporučení pro diabetiky stále aktuální?
Sacharidy ano nebo ne: je na místě je radikálně omezit?
Co si pacienti odnáší z naší edukace? Které informace si pacienti pamatují nejlépe?
Probíhá naše komunikace s pacientem správně nebo se stále zabýváme jen špičkou ledovce a zbytek přehlížíme?