Autor: Ing. Lenka Vymlátilová


Vynechávání příloh je hubnoucí evergreen, který v jídelníčcích vidíme už od doby, kdy jsme s klienty začali pracovat a uvedli metodiku STOBu na svět. 

Postup je táááák snadný. Stačí se zaměřit pouze na vynechávání příloh. 

V praxi to vypadá tak, že ráno posnídáte například jen vejce s trochou zeleniny, nebo samotný jogurt s ovocem, k obědu si dáte maso se zeleninou a večer to zopakujete. 

Pojďme se podívat na důvody, proč ve STOBu nedoporučujeme přílohy vynechávat, byť je tento způsob hubnutí jednoduchý a váha opravdu klesá a klesá.  


1. Kvalitní přílohy = kvalitní zdroj energie

Přílohy jsou bohatým zdrojem sacharidů. A sacharidy poskytují energii potřebnou pro každodenní aktivity. Vyřadíte-li pečivo a přílohy bez dalších vhodných úprav v jídelníčku, můžete dříve či později pociťovat nedostatek energie a únavu, což může ovlivnit váš celkový výkon v práci, doma nebo na pohybové lekci. Po letech práce s klienty a jejich jídelníčky benefity nevidíme ve vyřazování pečiva a příloh, ale v jejich rozumném dávkování a kvalitním výběru.


2. Nutriční hodnota 

Přílohy nejsou „zbytečný“ zdroj kalorií, jak od klientů slýcháváme, ale dodávají nám i cenné látky jako jsou vláknina, vitamíny a minerální látky. Vláknina například podporuje trávení, snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje pocit sytosti. Vynecháváním příloh se můžete ochudit o nutrienty, které mohou pozitivně ovlivnit vaše zdraví.


>>Zajímá-li vás více téma vlákniny, podívejte se na náš bezplatný webinář tady.<<


3. Kontrola chuti 

Vyvážený jídelníček zahrnující kvalitní přílohy může ovlivnit váš apetit. Kvalitní sacharidy z kvalitních příloh pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi ve fyziologickém rozmezí a jsou prevencí hypoglykemie, která bývá příčinou vlčího hladu a bažení po sladkém. Díky přílohám můžete lépe kontrolovat svou stravu a snížit nebezpečí přejídání se.


4. Psychologický aspekt 

U řady klientů se při vynechání příloh dostavily i nepříjemné pocity přílišného omezování se a odříznutí se od oblíbených pokrmů. To může mít negativní dopad na vaši motivaci a disciplínu při dodržování redukčního plánu. Přidání příloh do jídelníčku vám může vrátit radost z jídla a podpořit vás dlouhodobě v procesu hubnutí. 


Rovnováha je klíčem 

Přílohy jsou běžnou součástí jídelníčku a jejich vynechávání může vést ke sníženému příjmu důležitých živin a energie, která je potřebná pro vaši každodenní psychickou i fyzickou aktivitu a pohodu. V praxi jsme svědky toho, jak striktní eliminace příloh vede i ke ztrátě radosti z jídla, poklesu motivace a přejídání. 

Místo vynechávání příloh doporučujeme soustředit se na výběr kvalitních příloh a jejich rozumného zařazování do každodenního jídelníčku. 

Chcete se dozvědět ještě více o přílohách a jejich vlivu na zdraví a hubnutí? 

Jaké jsou ty kvalitní zdroje příloh? Je snadné je uvařit? Jak je tedy rozumně do jídelníčku nadávkovat, abyste stále hubli nebo nepřibírali? 


>>Přijměte naše pozvání na webinář ZDARMA: "Jíst, či nejíst přílohy?“<<


Naše odbornice Lenka Vymlátilová a Hanka Pávková Málková vás provedou světem moderních i zapomenutých druhů příloh, seznámí vás s výhodami zařazováním těchto skvělých příloh do vašeho jídelníčku a obdržíte také návody, jak netradiční přílohy připravovat a recepty na chutná a zdravá jídla s vyváženým množstvím kvalitních sacharidů. 

Datum: 19. 9. 2023 

Čas: 18 hodin

Místo: Online ZOOM. Detaily obdržíte po registraci.

Nenechte si ujít jedinečnou příležitost zlepšit své stravovací návyky a získat inspiraci pro přípravu jídel s vyváženým množstvím sacharidů.

Rezervujte si své místo na webináři nyní! 


>>Stačí se zaregistrovat zde<<


Těšíme se na vás!