Jak řešit stres "(ne) jídlem"
IKEM
Vídeňská 1958/9
Praha
Zobrazit na mapě
Lektor:
Iva Málková
Instruktor: Dagmar Jackson
Termín: 19.01.2016
Cena celého kurzu: 550 Kč
Termíny kurzu
Den | Čas | Datum | |
---|---|---|---|
Úterý | 17:30 - 20:30 | 19.01.2016 |
Máte pocit, že věnujete příliš energie problematice hubnutí? Řešíte stresy jídlem, kterého si v tu chvíli moc neužijete? Život lidí s kily navíc se skládá často z etapy hubnutí, kdy se trápí a z období nekontrolování a sbírání sil na další hubnutí, kdy si jídla také neužívají, protože trpí pocity viny, že zase selhali.
Při hubnutí nestačí řešit jen samotnou konzumaci jídla, ale je také třeba se zabývat okolnostmi, které k příjmu konkrétních potravin vedou. V tomto semináři se budeme zabývat především emocemi, kdy jídlo dnes přestalo u mnohých lidí sloužit k uspokojení hladu, ale často slouží např. k řešení stresu, jedná se o tzv. emoční hlad.
Jak se stres projevuje a jak ho vhodně řešit?
Silné emoce vyvolávají tělesné změny, které jsou v dnešním civilizovaném světě zbytečné. Zrychlí se vám srdeční tep, napnou se svaly, ale vy nikam nevyběhnete, nebojujete o život, jako to museli dělat vaši dávní předkové, u nichž tyto změny plnily svůj účel. Energii, napětí, které se postupně hromadí, je třeba uvolnit vhodným způsobem, jinak může být příčinou vzniku psychosomatických onemocnění.
Používáte-li v zátěžových situacích jídlo jako „uvolňovač“, neřešíte podstatu problému, nýbrž naopak vytváříte prostor pro vznik problémů dalších – vznik nadváhy. Uvolnění prostřednictvím jídla je jenom dočasné. Součástí semináře budou techniky, kdy se naučíte uvolňovat napětí vhodnějšími způsoby než jídlem. Prožijete si autogenní trénink a můžete pak doma pokračovat v nácviku podle CD.
Vyzkoušíte si, jak lze pomocí vlastního dechu a hlasu téměř okamžitě změnit vnitřní rozpoložení. Naučíte se tříminutovou meditaci, kterou můžete používat během svého pracovního dne a která vám pomůže rozeznat a včas rozpustit negativní pocity a emoce, které jsou častými spouštěči stresu. Budeme trénovat uvědomění si procesu jídla, aby jídelní zlozvyk nebyl v režii autopilota (neuvědomělé automatické chování).
Jídlo bychom měli vrátit tam kam patří - k uspokojení fyziologických potřeb a mělo by nám být zároveň potěšením.
Kdo vás seminářem provede?
PhDr. Iva Málková v roce 1978 absolvovala studium psychologie na Filosofické fakultě. Protože měla od dětství problémy s kily navíc, začala se problematice obezity věnovat i profesně. V roce 1990 založila STOB, který sdružuje na tři sta odborníků, jejichž cílem je pomáhat všem, kteří chtějí hubnout s rozumem. V poslední době ovlivňuje STOB kromě tištěných pomůcek na hubnutí desítky tisíc hubnoucích i na dálku pomocí webových stránek www.stob.cz a s pomocí unikátního internetového programu Sebekoučink na www.stobklub.cz.
Dagmar Jackson je certifikovaná instruktorka pilatesovy metody. Ve své práci vychází z přesvědčení, že vědomý pohyb a dech jsou nejdůležitějšími nástroji, jak navázat komunikaci s vlastním tělem a vlastními pocity. Vyučuje také NIA tanec, který zdůrazňuje radost z pohybu a láskyplné přijetí svého těla. Vede pro STOB různé druhy pohybových aktivit a jezdí jako lektorka na aktivní dovolenou.