Střevní mikrobiom ve zdraví a nemoci

Termín: 23.04.2017

Cena celého kurzu: 990 Kč

Upřesnění místa:
kinosál
V Úvalu 84
Praha 5 150 06
Zobrazit na mapě

Průměrné hodnocení: 5
Hodnotilo: 15 uživatelů
Střevní mikrobiom ve zdraví a nemoci již skončil a nelze jej tedy objednat

Termíny kurzu

DenČasDatum
Neděle10:00 - 16:3023.04.2017


Vědecké poznatky o střevním mikrobiomu z posledních let znamenají významný milník v medicíně napříč mnoha obory. Gastroenterologií a imunologií počínaje, obezitologií a psychiatrií konče. Ukazuje se, že složení mikroorganismů v našich střevech má vliv nejen na naše zažívání a imunitu, ale i na vznik civilizačních onemocnění včetně obezity či deprese.

Na konferenci Střevní mikrobiom ve zdraví a nemoci 23. 4. 2017 vystoupí se svými příspěvky nejvýznamnější odborníci z České republiky, kteří se střevním mikrobiomem zabývají v různých souvislostech.


Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc., se zabývá přímo výzkumem střevního mikrobiomu a je tak u zdroje nejaktuálnějších vědeckých poznatků.

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD., se ve své klinické praxi zajímá především o využití poznatků o mikroflóře v léčbě pacientů s gastroenterologickými diagnózami.

MUDr. Radkin Honzák, CSc., se coby psychiatr zaměřuje na vliv střevního mikrobiomu na naše chování a prožívání a také na vztah mezi jejím složením a obezitou.

MUDr. Martin Fuchs se zabývá souvislostmi mezi imunitou a potravinovými alergiemi, ze kterých využívá praktické poznatky pro diagnostiku a léčbu.


Využijte této příležitosti, kdy se potkávají špičkoví odborníci na jednom místě. Neváhejte a hlaste se obratem. Konference má omezenou kapacitu.

Při přihlášení do konce února na vás čeká dárek v podobě knihy Hubneme s rozumem, zdravě a natrvalo od PhDr. Ivy Málkové. 

Pro studenty je cena konference ponížená o 40 %, vstupné činí jen 590,- Kč. Použijte při přihlašování slevový kód: 665FCCF2AD. Při registrace se prokážete platným studentským průkazem.


Kdo na konferenci vystoupí a o čem bude hovořit?

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD.

Vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze v roce 1986. Působil na interním oddělení Nemocnice Náchod, ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové a na Klinice gerontologické a  metabolické. Přednášel na Lékařských fakultách UK. Od roku 2002 pracuje na pozici vedoucího jak metabolické JIP, tak Centra výživy Thomayerovy nemocnice v  Praze. Jeho hlavním zájmem je výživa a v gastroenterologii právě téma střevního mikrobiomu. Je členem České gastroenterologické společnosti, České internistické společnosti, Společnosti pro výživu, Fóra zdravé výživy, Institutu kávy a místopředsedou Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče.

O čem bude mluvit?

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD., představí funkce střeva a střevního mikrobiomu. Odpoví na otázky, kdy začít zařazovat lepek a potraviny obsahující potenciální alergeny do stravy dětí a také jak moc škodí antibiotika. Představí chronické onemocnění střev. Dále se bude zabývat tématem fekální transplantace – kdy je ku prospěchu pacientova zdraví a kdy se jedná jen o business medicínských společností.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Promoval na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze v roce 1962. Pracoval jako psychiatr v PL Kosmonosy. V Ústavu pro výzkum výživy a v IKEMU pracoval na výzkumu gastroenterologie, spánku a stresu, léčby nezvratného selhání ledvin a transplantačních programů. V současnosti je ambulantním psychiatrem v IKEM a REMEDIS, sekundárním lékařem PL Bohnice a asistentem Ústavu všeobecného lékařství 1. LF UK. V lékařské praxi se přiklání k psychosomatickému přístupu.

O čem bude mluvit?

MUDr. Radkin Honzák, CSc., představí současné vědecké poznatky o tom, jaký je vztah střev a mozku a také jak spolu souvisí střevní mikrobiom a obezita.

Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc.

Po ukončení studia na Fakultě všeobecného lékařství UK v roce 1962 získávala zkušenosti jako lékařka v nemocnici v Ústí nad Labem a potom pracovala jako vědecký pracovník Imunologického oddělení Mikrobiologického ústavu ČSAV. Za svou vědeckou kariéru napsala přes 200 příspěvků do zahraničních časopisů, 55 kapitol do odborných publikací a přednášek na mezinárodních konferencích. Byla předsedkyní České imunologické společnosti, je členkou Učené společností České republiky a nositelkou zahraničních i českých ocenění například Čestného členství Královské společnosti věd a umění v Göteborgu. V současnosti pracuje na Mikrobiologickém ústavu Akademie věd ČR a přednáší na 1. lékařské fakultě UK a Přírodovědecké fakultě UK. Zaměřuje se především na slizniční imunitu, střevní mikroflóru a její význam pro vznik chronických onemocnění a na imunopatologii střeva.

O čem bude mluvit?

Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc., bude přednášet o vývoji imunity v souvislosti se střevním mikrobiomem. Dále se bude věnovat tématu dysbiózy, tedy stavu nerovnovážné střevní bakteriální flóry a vlivu mikrobioty na vznik obesity a jojo efektu a na mentální anorexii. Paní profesorka se bude zabývat důkazy o tom, že strava ovlivňuje složení mikrobiomu a jak lze probiotiky, prebiotiky nebo přenosem stolice přispět ke zlepšení funkce mikrobioty.

MUDr. Martin Fuchs

Po promoci na 2. lékařské fakultě UK v roce 1983 nastoupil na dětské oddělení FN Na Bulovce, kde byl od roku 1996 primářem. V roce 1997 získal nástavbovou atestaci v oboru alergologie a klinické imunologie. Od roku 2009 pracuje v soukromém sektoru. Jeho přednostním zájmem byly a jsou potravinové alergie. Nejnovější poznatky o tomto tématu přednáší jak pro širokou veřejnost, tak i na vědeckých konferencích. Je autorem několika knih a řady článků, které jsou určené odborné i laické veřejnosti.

O čem bude mluvit?

MUDr. Martin Fuchs bude přednášet o potravinových alergiích. Věnovat se bude tématu vzniku a rozvoji potravinových alergií v raném věku: jejím příčinám, možnostem prevence vzniku a léčbě.


Program konference

10:00 - 11:15 Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD.

11:15 - 11:30 přestávka

11:30 - 12:15 Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD.

12:15 - 13:00 přestávka na oběd

13:00 - 14:00 MUDr. Radkin Honzák, CSc.

14:00 - 15:00 MUDr. Martin Fuchs

15:00 - 15:15 přestávka

15:15 - 16:30 Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc.


 Pro koho je seminář určen?

Seminář je určen nejen pro lektory STOBu, ale především pro nutriční terapeuty, psychology, lékaře, učitele i výživové poradce. Zkrátka pro profese, které se obecně tématem ZDRAVÍ zabývají každý den. A samozřejmě i pro ty, kdo se výživou nezabývají profesně, ale jen z vlastního zájmu.

Konference je akreditována ČAS a jejím absolvováním získáte 4 kredity.


Občerstevní bude zajištěno.

Na účast vás všech se těší Martin Pávek a celý tým STOB.

 "Vzdělávání nás baví." STOB

Střevní mikrobiom ve zdraví a nemoci již skončil a nelze jej tedy objednat

Hodnocení uživatelů

Pro psaní recenzí se musíte přihlásit

Pavlína D.
jitkajagerska
Skvělá akce. Téma, přednášející, organizace, občerstvení :-), vše na jedničku.
Marcela P.
Organizace konference na 1. Výběr témat a přednášejících také na 1.
Jana N.
Jana N.
Renáta V.
Skvělí přednášející, zajímavé téma, musím říct, že výběr má STOB vždy na 1*!!!!! Děkuji :-)
martina B.
Zatím jednoznačně nejlepší akce, kterou jsem se STOBem absolvovala (možná i proto, že téma mikrobiomu mě opravdu bere). Skvěle vybraní přednášející a spousta nových zajímavých a užitečných informací. A i veškeré občerstvení na jedničku. Doufám že podobně se vydaří i ta podzimní konference. Díky!
skaiva
Václava K.
Jedna z nejlepších konferencí vůbec. Informačně denzní, ani minuta nebyla ztrátou času.
David .
David .