Je nám ctí, že se můžeme podílet na projektu QJ1610202 s názvem „Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou" financovaném Ministerstvem zemědělství, který probíhá pod vedením Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v. v. i..

Cílem projektu je především zvýšit spotřebu luštěnin, která je v ČR dlouhodobě na nízké úrovni. Častým důvodem odmítání luštěnin jsou trávicí potíže, které po jejich konzumaci nastávají. Velkou výhodou je v tomto ohledu klíčení luštěnin, během kterého dochází k významnému snížení obsahu nestravitelných oligosacharidů, které nadýmání způsobují. 

Právě o vyšší spotřebu klíčených luštěnin a zejména jejich rozšíření do školních jídelen usiluje Výzkumný ústav potravinářský Praha, který v rámci projektu provádí výzkum postupů klíčení různých druhů luštěnin a návrhy pokrmů připravených z takto naklíčených luštěnin.

Více informací o klíčení luštěnin a celém projektu se můžete dozvědět zde.

Nejbližší plánované akce


Z důvodu velkého zájmu o kurz v Praze jsme přidali ještě další živý kurz, který začíná již 20. 11.!