Proč a co snídat?

Mnoho lidí tvrdí, že je pro ně při hubnutí výhodné nesnídat. Ráno prý stejně hlad nemají a mohou tedy „ušetřit kalorie“. Nejíst pravidelně a nechávat mezi jídly dlouhou pauzu je však pro hubnutí z mnoha důvodů opravdu nevýhodné.

Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny jsou základními stavebními látkami našeho organismu, jsou využívány pro tvorbu a obnovu buněk, jsou součástí enzymů a některých hormonů a plní řadu dalších důležitých funkcí.

Tuky

Tuky představují nepostradatelnou složku výživy, ale současně jejich nevhodný výběr a nadměrná konzumace zvyšuje riziko vzniku řady onemocnění.

Sacharidy

Sacharidy tvoří v našem jídelníčku většinou největší podíl a jsou pro nás přímým zdrojem energie. Jejich působení v organismu se však liší na základě jejich struktury. V potravě přijímáme sacharidy ve formě monosacharidů, disacharidů a polysacharidů.

Vláknina

Je prokázáno, že lidé, kteří jedí hodně vlákniny, trpí civilizačními nemocemi daleko méně než ti, v jejichž jídelníčku je vlákniny málo. Jedná se hlavně o rakovinu trávicího ústrojí, kardiovaskulární onemocnění, cukrovku a mnoho dalších.

Pitný režim

Ne nadarmo se říká, že voda je základem našeho života. Na ztrátu vody jsme velice citliví a její nedostatek je pro organismus daleko nebezpečnější než nedostatek potravin.

 

Nejbližší plánované akce